Jordis - řemeslná čokoláda

Ceny výrobních surovin

Milí zákazníci,

chceme vás informovat o aktuálním vývoji na trhu s klíčovými surovinami pro výrobu naší čokolády – kakaovými boby, kakaovým máslem a třtinovým cukrem.


Jistě jste si všimli zpráv o značném nárůstu cen kakaa na světových burzách. Tento nárůst byl způsoben především neúrodou v Africe (obzvlášť v Pobřeží slonoviny a Ghaně) kvůli nepříznivému počasí a chorobám kakaovníků. Ačkoliv my kakao z těchto konkrétních destinací neodebíráme, přes 50 % produkce kakaa pochází právě odtud. To má velký dopad na celosvětové ceny a tím i na naše dodavatele, kteří jsou nuceni zvednout ceny. Snaží se tak zabránit skupování kakaa od spekulantů s vidinou snadného zisku, čímž by došlo k ještě rychlejšímu růstu ceny. To vše má pro nás za následek nárůst cen v průměru o 40-50 %.

 

Podobně se vyvíjí situace i u kakaového másla, které je důležitou surovinou nejen pro výrobu čokolády, ale i pro kosmetiku a farmacii, kde cena vzrostla o téměř 300 %. Kakaového másla máme prozatím zásobu na cca 6 měsíců.

 

Co se týče třtinového cukru, jeho cena se zvýšila o více než 50 %. Zvýšení je způsobeno především situací v Rudém moři, kde kvůli konfliktu mezi Izraelem a hnutím Hamás čelí doprava vážným zpožděním. Lodě čekají dny i týdny, než se dostanou do Středozemního moře, což dramaticky navyšuje cenu cukru. Tento konflikt také vedl k váhání pojišťoven pojistit lodě na této trase, a pokud ano, pak za mnohem vyšší ceny.

 

Chceme vás ujistit, že i přes tyto výzvy se snažíme přenést zvýšené náklady na naši firmu, namísto toho, aby se promítly do cen produktů pro vás naše zákazníky. Děláme vše, co je v našich silách, abychom vám i nadále nabízeli čokolády za stávající ceny, i když se trh potýká s těmito nejistotami.

 

Věříme, že transparentnost je nyní důležitější než kdy jindy. Sdílením těchto informací s vámi chceme posílit vzájemnou důvěru a zajistit, abyste byli dobře informováni o všech aspektech, které ovlivňují cenu a kvalitu našich produktů.

 

Děkujeme vám za vaši trpělivost a pochopení v těchto nejistých časech.

 


S úctou,

Jiří Stejskal

Zpět na přehled článků